Açıklama

ERİK KURUSU
Kuru meyveler, içerisinde var olan vitamin ve minerallerin daha konsantre hale getirilmiş halidir. Kuru meyve çeşitleri içeriğinde bulunan yüksek su miktarının yapay veya doğal yollarla azaltılması ile elde edilir. Erikler olgunlaştıktan sonra hasadı yapılır ve doğal ortamlarda güneşe serilerek kurutulur. Bir diğer kurutma yöntemi ise kurutma fırınlarının kullanılmasıdır. Erik kurutma işlemi çekirdekli veya çekirdeksiz olarak yapılabilir. Çekirdekli yöntemde erikler yıkandıktan sonra güneş altında bırakılır.

Çekirdeksiz yöntemde ise bir bıçak yardımıyla çekirdekler çıkarıldıktan sonra kurutma işlemine geçilir. Meyve kurutma makineleri her ne kadar maliyetli bir yöntem olsa da zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Ayrıca kurutma için elverişli olmayan nemli bölgelerde başarılı kurutmayı olanaklı kılar. Kurutma işlemi sırasında C vitamini hariç tüm vitamin ve mineraller korunur.

ERİK KURUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kuru erik yüksek lif içerir. Kuru erikler, taze erikten daha fazla K vitamini içerir, B grubu vitaminler ve fosfor, magnezyum ve potasyum içeren kemik koruyucu etkilere sahip çeşitli vitaminler ve mineraller içerir. Kuru eriğin kabızlık ve osteoporoz dahil olmak üzere çeşitli sağlık durumlarına destek verdiği bilinmektedir. Kuru erik, antioksidanlar açısından zengindir, bu da inflamasyonu azaltmak ve hücrelerinizin serbest radikallerden zarar görmesini engellemek için yararlıdır. Özellikle, kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenoller de kuru erikte yüksektir.

ERİK KURUSUNUN BESİN DEĞERLERİ (100 GR):

  • Protein: 3,5 g
  • Yağ: 0,6 g
  • Kalori: 240,4 kcal
  • Lif: 13,4 g
  • Vitamin A: 259 µg
  • Vitamin C: 18,7 mg
  • Vitamin B3: 1,9 mg
  • Sodyum miktarı:12 mg
  • Kalsiyum miktarı: 76 mg
  • Magnezyum miktarı: 47 mg
  • Demir miktarı: 2,3 mg